Meitalaiset osallistuvat tällä viikolla Suomen suurimpaan digitaalisen turvallisuuden harjoitukseen, Taistoon. Yhtiö on mukana harjoituksessa nyt toista kertaa. Voit lukea tietosuojavastaava Joona Turusen blogikirjoituksesta viimevuotisesta harjoituskokemuksesta täältä.
Mikä Taisto on?
Taisto on kuudetta kertaa järjestettävä valtakunnallinen harjoitus. Se on kaikille organisaatioille avoin ja maksuton. Taiston toteuttamisesta vastaa Digi- ja väestötietovirasto ja sen sisältö on suunniteltu yhteistyössä Keskusrikospoliisin, Turvallisuuskomitean, Tietosuojavaltuutetun toimiston, Kuntaliiton ja Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa. Voit tutustua Taisto-harjoitukseen tarkemmin osoitteessa dvv.fi/taisto.
Mitä Taistossa harjoitellaan?
Taisto kokoaa yhteiskunnan eri osa-alueilta satoja organisaatioita harjoittelemaan ajankohtaisten uhkien varalle. Se tarjoaa osallistujille turvallisen tilaisuuden harjoitella, testata ja kehittää digitaalista turvallisuutta sekä kerryttää osaamista ja varmuutta, joihin tukeutua mahdollisen tosipaikan tullen. Samalla se parantaa koko yhteiskunnan kriisinkestävyyttä.
Harjoitus auttaa organisaatioita kehittämään esimerkiksi digitaalisen turvallisuuden johtamista, hallintaa ja viestintää. Se tarjoaa osallistuville organisaatioille tilaisuuden oppia ja kehittää muun muassa kriittistä ajatteluaan, riskienhallintaa, tietoturvareaktiivisuutta sekä häiriötilanteidenviestintää. Harjoitus mahdollistaa myös digitaaliseen turvallisuuteen liittyvien toimintamallien testaamisen ja auttaa tunnistamaan niissä kehityskohteita sekä harjoittelemaan häiriötilanteissa toimimista turvallisessa (mutta realistisessa) harjoitusympäristössä. Ilman tällaista käytännönläheistä harjoittelua kehityskohteita ei välttämättä huomattaisi.
Tänä vuonna harjoitusteemoina tekoäly, tietojenkalastelu ja hybridivaikuttaminen
Tämän vuoden Taisto-harjoitus käsittelee teemoja, jotka liittyvät tietoturvakäytäntöihin, tietojenkalasteluun ja hybridivaikuttamiseen. Harjoituksessa näyttäytyy myös tekoäly ja sen mukanaan tuomat haasteet. Yhdessä harjoittelemalla käytännön osaaminen vahvistuu ja digiturvavalmiudet paranevat alati muuttuvassa toimintaympäristössä!