Ohjeita tietoturvalliseen työskentelyyn
Tekniset tietoturvaominaisuudet suojaavat ympäristöä, mutta kyberturva vaatii silti käyttäjältä aina erityistä varovaisuutta. Jokaisen on arvioitava omassa arjessaan kysymyksiä, kuten onko viestin lähettäjä todella se, joka sanoo olevansa? Voiko sähköpostin liitteitä tai linkkejä avata? Voiko internetissä olevia linkkejä klikata tai ladata?
Vinkkejä tietoturvalliseen etätyöskentelyyn saat esimerkiksi Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta tai oman organisaatiosi etätyöohjeista. Poimi käyttöösi myös Meitan vinkit:
- Epäilyttäviä linkkejä ei tule välittää eteenpäin
- Varo sähköpostikalasteluja ja ‑huijauksia
- Pidä tunnukset ja salasanat turvassa ja vahvoina – ethän koskaan anna niitä muille tai syötä muuhun kuin ohjeiden mukaiseen palveluun
- Muista aina vahva tunnistautuminen sähköisissä palveluissa (niin työssä kuin vapaa-ajalla, esimerkiksi somessa)
- Ilmoita nopeasti mahdollisesta poikkeustapahtumasta (oman organisaatiosi tietohallinnon ohjeiden mukaisesti tai Meitan ICT-palvelupisteelle)
- Käytä internetiä valveutuneesti – hoida esimerkiksi työasiat pelkästään työkoneella
Kytke kyberturvallisuus osaksi sähköistä toimintaasi
Meita lähettää ohjeita aina erikseen, jos jokin vaatii sinulta loppukäyttäjänä erillisiä toimenpiteitä, kuten sovelluksen asennusta. Voit kysyä tarvittaessa lisätietoja asennuksien ilmoituksista Meitan ICT-palvelupisteeltä.
Noudata aina oman organisaatiosi tietoturvaohjeita ja ilmoita mahdollisista poikkeuksista oman organisaatiosi yhteystahoille tai Meitan ICT-palvelupisteelle.
Etsitkö vastausta usein kysyttyihin kysymyksiin?
Haluatko kuulla lisää tietoturva-asioista?
Voit lukea ajankohtaisia tietoturvauutisia sekä saada tietoa ohjelmistohaavoittuvuuksista ja varoituksista
Kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivuilta: